В Запоріжжі планується побудувати фабрики-кухні, які забезпечуватимуть їжею всі школи міста та області. Одна з них буде наземна, інша розташовуватиметься під землею. Планується, що такі фабрики-кухні забезпечуватимуть їжею 60 тисяч запорізьких школярів. Детальніше – "ЗаБор".
В Запорізькій ОДА розглядають
«Наше завдання – дати можливість 60 тисячам учнів навчатися в офлайн-форматі. У зв’язку з цим необхідно забезпечити шкільне харчування для дітей. Для цього плануємо побудувати дві фабрики-кухні – підземну та звичайну», – заявив голова Запорізької ОДА Іван Федоров.
Ідея будівництва в Україні фабрик-кухонь належить дружині Президента України Олені Зеленській, яка ініціювала реформу шкільного харчування. Очікується, що такі підприємства виготовлятимуть до 10 тис. порцій їжі на день й діти як у великому місті, так і в маленькому селі отримуватимуть однакові страви.
Першу таку фабрику-кухню в грудні минулого року
В яку суму обійдеться створення таких фабрик-кухонь у Запоріжжі та хто й коли займатиметься будівництвом – наразі не відомо.
Водночас в Запорізькій ОВА вже обговорюють можливість забезпечення збалансованого шкільного харчування для 14 тисяч дітей в Запоріжжі й ще 1200 дітей в Запорізькій області, з представниками Всесвітньої продовольчої програми ООН.
Довідка "ЗаБор":
Термін «фабрика-кухня» вперше з’явився у 20-30-х роках минулого століття в СРСР.
Радянська ідеологія вважала за потрібне звільнити жінок від хатніх обов’язків, зокрема приготування їжі, аби вони могли працювати на виробництвах. Щоб налагодити централізоване харчування будувались спеціальні фабрики-кухні в яких можна було поїсти, купити готову їжу на виніс та провести дозвілля – у будинках розташовувалися універмаги, поштамти, спортзали та бібліотеки.
Фабрики-кухні мали свою архітектуру. Будівля мала 3-4 поверхи, та обов’язково підвал з холодильним обладнанням. В таких закладах могло працювати до 400 співробітників.
Найбільша фабрика-кухня була побудована в Запоріжжі. Вона обслуговувала робітників, які працювали на будівництві ДніпроГЕС