Учнів запорізьких шкіл годуватимуть фабрики-кухні

Опубликовано 2024/10/03 - 16:20

В Запоріжжі планується  побудувати  фабрики-кухні, які забезпечуватимуть їжею всі школи міста та області. Одна з них буде наземна, інша розташовуватиметься під землею. Планується, що такі фабрики-кухні забезпечуватимуть їжею 60 тисяч запорізьких школярів. Детальніше – "ЗаБор". 

В Запорізькій ОДА розглядають можливість будівництва двох фабрик-кухонь. Це заклади, в яких готуватиметься їжа спеціально для запорізьких шкіл. Зокрема,  здійснюватиметься  приготування  страв  та  шокове охолодження. Потім такі страви вантажівками у спеціальних боксах доправлятимуться до закладів освіти. 

«Наше завдання – дати можливість 60 тисячам учнів навчатися в офлайн-форматі. У зв’язку з цим необхідно забезпечити шкільне харчування для дітей. Для цього плануємо побудувати дві фабрики-кухні – підземну та звичайну»,  – заявив голова Запорізької ОДА Іван Федоров.

Ідея будівництва  в Україні фабрик-кухонь належить  дружині Президента України Олені Зеленській, яка ініціювала реформу шкільного харчування. Очікується, що такі підприємства виготовлятимуть  до 10 тис. порцій їжі на день й діти як у великому місті, так і в маленькому селі отримуватимуть однакові  страви.

Першу таку фабрику-кухню   в грудні минулого року відкрили в місті Буча  Київської  області.  Меценатом проєкту став американський бізнесмен Говард Баффет, який передав на будівництво близько 10 млн$. Другий  такий проєкт вартістю 12 млн$  буде реалізований у Лозовій Харківської області.

В яку суму обійдеться створення таких фабрик-кухонь у Запоріжжі та хто й коли займатиметься  будівництвом  – наразі не відомо. 

Водночас в  Запорізькій  ОВА вже обговорюють можливість забезпечення  збалансованого шкільного харчування  для 14 тисяч дітей в Запоріжжі й ще 1200 дітей в Запорізькій області, з представниками Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Довідка "ЗаБор":

Термін «фабрика-кухня» вперше з’явився у 20-30-х роках минулого століття в СРСР.

Радянська ідеологія вважала за потрібне звільнити жінок від хатніх обов’язків, зокрема приготування їжі, аби вони могли працювати на виробництвах. Щоб налагодити централізоване харчування будувались спеціальні фабрики-кухні в яких можна було поїсти, купити готову їжу на виніс та провести дозвілля – у будинках розташовувалися універмаги, поштамти, спортзали та бібліотеки.

Фабрики-кухні мали свою архітектуру. Будівля мала 3-4 поверхи, та обов’язково підвал з холодильним обладнанням. В таких закладах могло працювати до 400 співробітників.

Найбільша фабрика-кухня була побудована в Запоріжжі. Вона обслуговувала робітників, які працювали на будівництві ДніпроГЕС

Переглядів: 672. Теги: общепит школа
Поділитися: