В Запоріжжі зростають ціни на хліб: причини та наслідки подорожчання

Опубликовано 2024/09/09 - 14:28

Українські пекарі попереджають про можливе підвищення цін на хліб або скорочення виробництва, що може призвести до перебоїв з постачанням. Перше подорожчання хлібу в Запоріжжі вже фіксували влітку. Чекають чергового підвищення. До кінця року ціна на один буханець може зрости до 50%, вважають експерти. Детальніше – «ЗаБор».

Так, основними причинами є зростання вартості сировини, електроенергії та інших витрат, що впливають на собівартість хлібобулочних виробів.
Перше місце серед факторів підвищення цін займає здорожчання борошна, яке складає 40% собівартості хлібу. І Якщо у квітні тонна борошна коштувала 10 тисяч гривень, то вже у листопаді очікується підвищення ціни до 16 тисяч.

Крім того, дорожчають інші складові хліба, такі як олія та цукор.

Також виробники змушені підвищувати зарплати через нестачу кадрів, що додатково впливає на собівартість продукції. Окрім того, з вересня зросли акцизи на пальне, що підвищить витрати на доставку від підприємств до магазинів.

Враховуючі такі обставини, як прогнозують виробники, загалом, ціни на хліб зростуть на 15-20%.

Варто зазначити, що перше подорожчання відбулось ще в липні. Тоді запорізькі виробники підвищили ціни на 10%. Проте цей процес триватиме й далі. Як зазначає «Суспільне Запоріжжя», на думку експертів, до кінця року ціна на один буханець може зрости до 50%.

Переглядів: 566. Теги:
Поділитися: