У чому різниця між оливками та маслинами: час дізнатися

Опубликовано 2024/07/13 - 23:07

У продажу є два види оливок, які в Україні заведено називати по-різному: зелені — власне оливками, а чорні — маслинами. Ці два види різняться не лише за кольором, а й за смаком, текстурою, методами оброблення та вмістом поживних речовин. У статті докладно розповідаємо про головні відмінності між оливками та маслинами.

Стиглість і колір

Основна відмінність між зеленими оливками та чорними маслинами полягає у стадії їхньої зрілості на момент збирання врожаю. Зелені оливки збирають до того, як вони дозріють, а чорні повністю дозрівають саме на дереві. Також є різниця у способі оброблення. Обидва види спочатку гіркі. Щоб вони стали смачними, потрібне оброблення, особливості якого залежать від кольору плодів. Зелені оливки замочуються у воді з сіллю. Процес займає від декількох тижнів до декількох місяців, під час яких гіркота зменшується, а плоди набувають характерної твердості та приємного пікантного смаку. Маслини обробляються по-різному: маринуються як оливки, в'яляться в солі, піддаються впливу стисненого кисню, що дозволяє плодам набути насиченого темного однорідного відтінку. Спосіб і тривалість оброблення впливають на текстуру маслин, тому вони частіше більш м'які, ніж оливки.

Різниця у смаку та текстурі

Оливки мають більш тверду текстуру й насиченіший гострий смак через високий рівень поліфенолів і менший вміст олії. Маслини зазвичай м'якші та мають тонкий смак, який залежить від особливостей їх оброблення. При цьому всі оливки та маслини в маркеті важливих штук Маудау містять низку вітамінів, мінералів і корисних мононенасичених жирів. Але між цими двома продуктами все ж таки є деякі відмінності:

  1. Маслини зазвичай містять трохи менше жиру й білків, ніж оливки, але ця різниця не дуже значна.
  2. За вмістом солі частіше лідирують оливки, оскільки вони довше перебувають у розсолі, ніж маслини.
  3. Кількість вітамінів і антиоксидантів, включно з поліфенолами, вища в оливках, зате маслини містять багато вітаміну Е. При цьому обидва різновиди плодів багаті на мононенасичені жири, які корисні для серцево-судинної системи, бо знижують рівень поганого холестерину.

Що вибрати — оливки чи маслини

Вибір залежить від індивідуальних смакових уподобань. Наприклад, якщо важливо, щоб продукт містив якомога менше солі, краще вибрати маслини. А якщо необхідно збагатити раціон продуктами з високим вмістом антиоксидантів, рекомендується віддати перевагу оливкам, які можна придбати на Маудау. Калорійність обох продуктів практично однакова, хоча в маслинах калорій все ж таки трохи менше. Наприклад, у продукції відомого іспанського бренду Iberica у 100 г маслин 134 калорії, тоді як в аналогічному обсязі оливок — 145 калорій.

Переглядів: 334. Теги:
Поділитися: