Енергоефективність в пріоритеті: як зменшити споживання електроенергії холодильником

Опубликовано 2024/05/31 - 11:42

На утримання нестійкої енергосистеми потрібно все більше коштів, адже ворог продовжує обстрілювати критично важливі об'єкти. З 1 червня обіцяють значне підвищення оплати за електроенергію, тож українці замислюються про економію коштів на роботі побутових приладів.

Який холодильник можна вважати енергоефективним

Найбільш витратним у кожному домі є саме холодильник: він може споживати на добу до 1,5 кВт. Рівень витрат буде залежати від моделі — наприклад, потужні двохкомпресорні холодильники більш надійні, але споживають достатньо електроенергії. Тому скорочення хоча б до 700 Вт дасть можливість серйозно заощадити.

Техніку ділять на класи за енергоефективністю, тому необхідно шукати моделі з позначеннями А++ та А+++. На перший погляд різниця може здатись незначною, проте останній наведений варіант протягом року споживає майже вдвічі менше, ніж холодильник класу А. Додатково варто перевірити наявність корисних опцій:

  1. No Frost. Захист від створення шару льоду на внутрішніх стінках.
  2. MultiAirFlow. Циркуляція холодного повітря пришвидшує охолодження продуктів.
  3. Зона свіжості. Окрема шухляда для овочів та фруктів з налаштуваннями температури і вологості допоможе довше зберігати їх свіжими.

Будуть корисними функції сильного охолодження та миттєвого заморожування, адже продукти миттєво набудуть потрібної температури та не будуть витрачати додаткової електрики. За швидкого заморожування вони зберігають максимум вітамінів та корисних речовин.

Сучасна техніка з великою кількістю корисних функцій дорожче, але вона допоможе економити щодня, тож надлишкові витрати окупляться вже за рік. Якщо є необхідність замінити холодильник, краще відразу купити енергоефективну модель — це буде найкращим рішенням для зниження споживання.

Як зменшити споживання електрики холодильником

Можна додатково знизити витрати електроенергії, якщо користуватися побутовою технікою розумно. Експерти дають декілька порад:

  1. Для рівномірного охолодження продуктів краще завантажувати внутрішній простір лише на 3/4.
  2. Відчиняти дверцята потрібно лише на короткий термін і якомога рідше, щоб у камеру потрапляло менше теплого повітря і не було необхідності знову його охолоджувати.
  3. Холодильник навіть із системою No Frost потрібно вимикати та розморожувати хоча б раз на рік, щоб позбавитись шкідливих бактерій.
  4. Для зберігання рекомендують використовувати пластикові контейнери, які допомагають рівномірно розподілити охолодження та запобігають змішуванню запахів.
  5. Можна ставити всередину можна лише повністю охололу їжу, адже тепла потребує додаткового охолодження.

Отже, стануть у пригоді поради, якими користувалися ще наші бабусі: ретельно запаковувати та охолоджувати їжу, перш ніж відправляти її в холодильник.

Переглядів: 473. Теги:
Поділитися: