Прокурор области дал понять, кто стоит за "крышеванием" игорного бизнеса в Запорожье

игровые автоматы

Прокурор Запорожской области Валерий Романов заявил, что полиция бездействует, расследовав дела об организации незаконного игорного бизнеса, передает "]]>ZаБор]]>".

Отметим, что в Запорожье нелегальные  "подпольные" игровые клубы работают открыто. Сотрудники полиции иногда проводят здесь показательные проверки, изымая рабочую технику. Но как рассказывают в самих игральных залах, через некоторое время им возвращают конфискованное имущество.

При этом некоторые из них даже устраивают ]]>"дни открытых дверей"]]>.

Напомним, что игорные залы в Запорожье  в последнее время открываются новые. Так, игорный зал ]]>в районе ЖД-вокзала Запорожье-1]]>. Также ]]>"Космолот" появился в Южном микрорайоне]]>.

Раньше залы игровых автоматов преимущественно работали под брендом "Лото маркет". Когда в 2016 году на них начались гонения,  некоторые из них сменили бренды и стали называться "В мережі", потом активно зашла на их место "Золотая подкова". А вот теперь есть еще "Космолот".

Изображение

Пресс-служба прокуратуры приводит тезисы выступления Валерия Романова:

"Усі розуміють, що існування такого незаконного явища як гральний бізнес негативно впливає на економічну стабільність держави, нерідко штовхає людей на вчинення корисливих кримінальних правопорушень, аби мати кошти для відвідування гральних закладів.

Апарат прокуратури області у минулому році неодноразово орієнтував органи Національної поліції області та керівників місцевих прокуратур на необхідність вжиття заходів до виявлення, розкриття, додержання вимог кримінального процесуального законодавства при здійсненні процесуального керівництва досудовим розслідування у кримінальних провадженнях за фактами зайняття гральним бізнесом, однак, як свідчить наявний стан справ, позитивних зрушень з цього приводу не відбулось.

Статистика говорить сама за себе: якщо у 2017 році було виявлено 41 відповідний злочин, то у 2018 році – майже вполовину менше (21). У поточному році на облік поставлено лише 15 кримінальних правопорушень.

Поряд з цим оцініть масштаби діяльності оперативних підрозділів – за останні 4 роки за матеріалами оперативно-розшукової діяльності не розпочато жодного кримінального провадження про гральний бізнес! Більш того, жодної ОРС не заведено!

Натомість на центральному проспекті Запоріжжя під вивісками різноманітних національних лотерей продовжує розгалужуватись мережа гральних закладів. Хто із присутніх на нараді мені з усією відповідальністю скаже, що вони діють законно і що це дійсно державні лотереї?! Сміливих, як я бачу, немає…

За викладеним можу зробити лише один невтішний, але справедливий висновок – стан роботи органів правопорядку регіону з викриття злочинів, пов'язаних із зайняттям гральним бізнесом, не відповідає вимогам законодавства.

Не ліпші справи і зі станом слідства. Слідче управління Головного управління Нацполіції в області не здійснює жодного контрольно-методичного забезпечення цієї діяльності. Інформувати нас про здійснення контролю і його фактичне здійснення – це зовсім різні речі. Відзначу, ніякого контролю немає і ось чому: при підготовці до наради ми намагались отримати від Нацполіції в області інформацію про проведену роботу (цікавились кількістю наданих вказівок, проведених нарад тощо) – у відповідь жодної конкретики, лише загальні фрази… І, як Ви самі розумієте, така бездіяльність слідчого управління наклала свій відбиток і на районну ланку органів поліції, які також "працюють склавши руки".

Поряд із цим, і жодним із керівників місцевих прокуратур ще не приділяється достатньої уваги питанню забезпечення ефективного процесуального керівництва досудовим розслідуванням проваджень про зайняття гральним бізнесом. Хід слідства у таких справах відпущено "за течією", реальних заходів до його активізації і забезпечення виконання завдань кримінального провадження не вживається. Координаційні повноваження для викриття і розкриття таких злочинів у повній мірі не використовуються.

Сподіваюсь, що після сьогоднішньої наради Ви переглянете підходи організації діяльності у сфері протидії гральному бізнесу і найближчим часом, так би мовити, порадуєте нас своїми позитивними здобутками".

Читайте наши новости также в ]]>Телеграме]]>]]>Инстаграме]]> , ]]>Фейсбуке]]> и ]]>Твиттере]]>.