У "Відродженні" закликали Кабмін не допустити скорочення фінансування на пацієнтів, які не встигли підписати декларації з лікарем

Відродження - партия

Намір Міністерства охорони здоров’я скоротити фінансування, що виділяється на пацієнтів, які не уклали декларацій із лікарем, може позбавити мільйони українців медичної допомоги.  Про це заявив голова Політради Партії "Відродження" Володимир Пилипенко.
   
Так, згідно з ініціативою Міністерства охорони здоров’я, від 1 квітня за людину, яка не підписала декларацію з сімейним лікарем, держава буде компенсувати тільки 120 грн у рік, тоді як за одного пацієнта, який підписав декларацію, лікареві виплачується 370 грн у рік.
  
Пилипенко нагадав, що, згідно зі статтею 49 Конституції України, кожен українець має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування, а ініціатива МОЗ це право порушує.
   
"Зараз усі пацієнти медичних установ поділені на два списки – "зелений" та "червоний". Перший – для людей, які вже уклали декларації з лікарями. Решта входять до другого списку. За даними Національної служби здоров’я (НСЗ), станом на середину березня декларації з лікарями уклали 25,7 млн осіб, але не 42 млн українців, не всі громадяни! Якщо МОЗ від 1 квітня змінить правила фінансування, ті українці, які досі не прикріпилися до певного лікаря, скористатися безкоштовною державною допомогою не зможуть. Це неприпустимо", – заявив голова Політради "Відродження".

Изображение
   
За його словами, ще одним нововведенням від Міністерства охорони здоров’я є те, що від 1 квітня безкоштовні ліки можна буде отримати лише за електронним рецептом.
   
"Отримання безкоштовних ліків виключно за електронним рецептом є чистим знущанням над людьми похилого віку, жителями сільської глибинки, усіма українцями, які не користуються інтернет-технологіями і не можуть купити собі смартфони! Про це в МОЗ, як бачимо, навіть не замислювалися. Тому народні депутати групи "Партія "Відродження" звернуться до Кабміну з вимогою скасувати такі нововведення, аби не допустити обмеження допомоги для мільйонів наших громадян", – додав Володимир Пилипенко.
   
Політик підкреслив, що народні депутати від "Відродження" не голосували за медреформу міністра Уляни Супрун і виступають проти недопрацьованої та неадаптованої для України реорганізації галузі.
   
"Реформа охорони здоров’я відбудеться тоді, коли в Україні буде запроваджене загальнообов’язкове медичне страхування. А нинішні ініціативи МОЗ спрямовані виключно на фінансові махінації з грошима, які виділяються з держбюджету на медицину", – зазначив Пилипенко.

Изображение