Додержання законодавства – кредо Біляївського Комбінату

Общественные слушания

31 січня  відбулися громадські слухання щодо обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля розробки Східної ділянки Біляївського родовища каолінів та будівництва збагачувального комплексу. Як відомо цей проект буде реалізовувати ТОВ "Біляївський збагачувальний Комбінат" (далі – Комбінат).

В слуханнях взяли участь представники Міністерства екології та природних ресурсів України, відповідних підрозділів обласної та місцевої влади. А також – засновник Комбінату Вотінцев О.В., ряд науковців, які попередньо займались аналізом питань розробки саме Біляївського родовища. Загалом в заході взяли участь близько 700 представників місцевої громади та гостей. Окремо зазначимо, що була проведена поіменна реєстрація всіх присутніх.

З огляду на перебіг подій можна впевнено констатувати: більшість учасників слухань прийшли для того, щоб почути та розібратися в питаннях, що доповідались. У частини з них були й плакати не стільки на підтримку Комбінату, скільки щодо бажаної якості власного життя. Наприклад, можна було побачити такі гасла-вимоги, як "За достойні робочі місця!", "Працююча громада!", "Нова економіка!" тощо.

Изображение

Однак були й такі, хто безапеляційно довіряючи лише точці зору противників реалізації проекту, намагались звести обговорення до режиму "вигуків з зали". Але їх було небагато і до них під час виступу звернувся Олександр Вотінцев, наголосивши, що в кожного буде можливість поставити питання, вийти до мікрофону для виголошення власної думки. Було запропоновано, щоб це була аргументована промова з теми слухань.

О.Вотінцев додатково ознайомив учасників з проектом з видобутку корисних копалин, навів приклади успішно функціонуючих виробництв в Україні й за кордоном. Також наголосив, що технологічні рішення щодо роботи Комбінату розроблені визнаною в світі Компанією AKW Apparate+Verfahren. Тому ці рішення відповідають не тільки українським санітарним та екологічним нормам, а й більш жорстким європейським вимогам.
Також Олександр Володимирович зробив акцент на позитивних висновках різних досліджень щодо екологічно безпечного стану родовища. Нагадавши, що подібні висновки були зроблені багато разів. Перші – ще за радянських часів, а останні - наприкінці 2018 р., причому за участі представників ГО "Вольтерра".

Изображение

Изображение
Изображение

На жаль частина промовців висловлювалась не з приводу безпосередньої теми слухань, а знаходилась у фарватері обговорення міфів, що значний час нав’язувались псевдо активістами, але вже спростовані висновками спеціалістів та прикладами успішної роботи подібних виробництв в Україні, зокрема і в Запорізькій області. Хоч і зрозуміло, що деяким властивий захист усталеного укладу життя. Навіть за рахунок втрати можливостей для розвитку.

При цьому слід виділити члена ініціативної комісії протидії Комбінату Дмитра Буркота, який зробив спробу дійсно обговорити саме оцінку впливу на довкілля. Олександр Вотінцев надав відповіді на ці питання. Крім того ряд зауважень були спростовані доцентом кафедри екології та охорони навколишнього середовища Дніпровського державного технічного університету (м. Кам’янське) Юрієм Сорокою.

Інтерв’ю з Вотінцевим О.В.



Цікавою для присутніх стала демонстрація відеозапису, на якому пан Буркот 2 листопада 2018 р. в облдержадміністрації заявляє, що він та його прихильники погоджуються з відсутністю радіоактивності покладів каоліну. Після цієї "очної ставки" Д.Буркот вимушено визнав безпечність корисних копалин, але спробував висунути нову "страшилку" - про небезпеку у воді. Але всім і так добре відомо, що якість води в регіоні на низькому рівні. В тому числі й через активне використання хімічних добрив місцевими фермерами.

Після обговорення та оголошення всіх зауважень по суті, головуючий – співробітник Міністерства екології та природних ресурсів України Лобода А.О. закрив Громадські слухання та підтвердив виконання передбаченої законодавством процедури.  Подальший розгляд документів, зауважень та відповідей на них буде здійснено Міністерством для врахування при прийнятті рішень.

Изображение

Під час обговорення знову було порушено питання про доцільність раніше укладеної угоди, оформленої у вигляді Меморандума про соціальне партнерство між Комбінатом та Павлівською сільрадою 9 січня 2019 року, на основі рішення сесії, ухваленого більшістю депутатів сільради, уповноважених представляти інтереси громади.