До 75-річчя з дня народження професора Олександра Семеновича Никоненка

никоненко академик

Медицина Запорізького краю багата видатними особистостями, талановитими і прогресивними вченими, новаторами і майстрами своєї справи, але ім'я одного з них безперестанку гримить по всьому світу ось вже більше як півстоліття - ім'я Олександра Семеновича Никоненка. У день 75-річного ювілею від щирого серця вітаємо шановного земляка, Лікаря з великої літери, неординарного вченого-хірурга, блискучого педагога і чудову людину ...

Народившись в родині лікарів далеко від м.Запоріжжя, Олександру Семеновичу долею було визначено прославити запорізьку медицину, зробити її осередком такого необхідного в Україні напряму - трансплантології. Під керівництвом професора, академіка НАМН України, доктора медичних наук, члена-кореспондента НАН України Олександра Никоненка в 1992 році на базі Запорізької обласної лікарні був створений Запорізький центр трансплантації і хронічного гемодіалізу. Де вже через пару років була, вперше в Україні, виконана серія успішних трансплантацій печінки, трохи пізніше - унікальна одномоментна трансплантація нирки і підшлункової залози, а на початку 2000-х - перша в Україні успішна пересадка серця.

Изображение

Без перебільшення Олександра Семеновича можна назвати і засновником серцевої хірургії в Запорізькому регіоні, ініціатором створення клінік загальної хірургії, кардіохірургії та серцево-судинної хірургії. Ці клініки одні з небагатьох, або навіть єдині, в Україні мають досвід виконання надскладних операцій при ішемічній хворобі серця, емболії легеневих артерій, ускладнених формах атеросклерозу - їх загальна кількість визначається тисячами.

Завдяки старанній праці, досвіду і таланту до викладання, зусиллями Олександра Семеновича в Запоріжжі виховано не одне покоління висококласних фахівців, які гідно продовжують його справу, пліч-о-пліч зі своїм наставником в операційній рятують людські життя.

Изображение

Його заслуги в становленні непорушного авторитету Запорізької обласної клінічної лікарні, Запорізького державного медичного університету та Запорізької академії післядипломної освіти - неоціненні. За більш ніж 52 роки наукової, педагогічної та громадської діяльності підготовлено величезну кількість кваліфікованих фахівців, створена сучасна матеріально-технічна база, що дозволяє проводити оперативне лікування пацієнтів з використанням високотехнологічних методів на рівні найвищих світових стандартів. Його авторству належить близько півтисячі наукових робіт, більшість з яких - унікальні в своєму роді.

Наукове і практичне значення діяльності професора Никоненка багаторазово оцінено найвищими державними нагородами: "Заслужений діяч науки і техніки України" (1996 г.), Державна премія України в галузі науки і техніки (2000), Орден князя Ярослава Мудрого V ступеня (2003 р .) і ІV ступеня (2009 року), нагородження грамотами Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України та ін.

Изображение

Але все ж головний результат досягнень Олександра Семеновича - це тисячі врятованих життів, здорових і щасливих людей, повних сімей ...

Сьогодні, 9 листопада, Олександру Семеновичу виповнюється 75 років. У цей день хочеться з особливою повагою і найщирішими побажаннями звернутися до ювіляра:

Вельмишановний Олександре Семеновичу, Ви - обличчя медицини Запоріжжя, Ваша багаторічна титанічна праця надихає сучасників, і в майбутньому ще надихне не одне покоління лікарів. Ваш професіоналізм і самовіддача улюбленій справі - захоплюють, Ви незаперечний авторитет у світовій медицині і приклад для своїх колег. Частинка Вашого таланту закладена в руки кожного Вашого учня-хірурга, і щодня їх руками Ви повертаєте людям життя і здоров'я. Вустами кожної врятованої Вами людини говоримо Вам - СПАСИБІ!

Изображение

З усією теплотою серця, в день Вашого 75-річчя, бажаємо Вам міцного здоров'я та довголіття, невичерпної енергії та бадьорості духу, миру, щастя і натхнення для нових професійних звершень. Нехай Ваша самовіддана праця і доброта, що йде від самого серця, повертаються до Вас стократно!

З глибокою повагою, головний лікар Ігор Шишка і весь колектив Запорізької обласної клінічної лікарні